Kerktour Laïs – ‘Midwinter Tales’

De komende winter onderneemt het Laïs-trio een intieme Laïs-kerktour. Annelies, Nathalie en Jorunn worden hierbij begeleid door Seraphine Stragier op viool, cello en harp en Niels Verheest op hammond. Bekende Laïsnummers, covers uit 'Songs we embrace' en nieuw materiaal vormen de ingrediënten voor deze voorstellingen in een apart decor.
 De tournee gaat van start op 7 december e.k. en doet de volgende gemeenten aan: Herent, Oudenaarde, Ninove, Hamont-Achel, Beigem, Tongeren, Dendermonde, Schoonbroek-Rozemaai, Olen, Waasmunster, Torhout, Ternat, Schore, Hasselt, Lier, Zoersel, Buizingen, Diest, Martenslinde, Oud-Turnhout, Eeklo, Anzegem, Nazareth en Wilrijk.

Laïs met ‘Songs we embrace’ op tournee

Na een relatief rustige periode trekt het Laïs-trio in het voorjaar van 2012 op tournee langs diverse culturele centra. Op de site van Maandacht, die mee instaat voor de programmatie, wordt het programma als volgt omschreven: "Nummers die ze altijd al eens hebben willen zingen, maar waar ze nog nooit toe kwamen. Eigen rootsy versies van bekende en minder bekende covers, bijna vergeten parels, nummers met een verhaal, ... en dit in verschillende talen. Opzwepend, broos, ontroerend, zwoel, pijnlijk en vrolijk, de dames schuwen niets." Het trio zal met volledige bezetting optreden. Naast Jorunn, Annelies en Nathalie, die voor het vocaal gedeelte instaan, krijgen we Ron Reuman op drums, percussie en bandleiding; Axl Peleman op akoestische gitaar, mandoline, bariton, slide; Bjorn Eriksson op elektrische gitaar en Thomas De Smet op bas. De tournee begint op 23 februari e.k. en eindigt, na 19 concerten, op zaterdag 19 mei.
Laïs & Full Band - "Songs we embrace" 23/02/12, Dilbeek - 24/02/12, Tongeren - 03/03/12, Maaseik - 16/03/12, Essen - 24/03/12, Schoten - 28/03/12, Gent - 20/04/12, Strombeek - 21/04/12, Lier - 26/04/12, Beveren - 27/04/12, Scherpenheuvel - 28/04/12, Ninove - 04/05/12, Waregem - 05/05/12, Bilzen - 10/05/12, Bornem - 11/05/12, Vilvoorde - 12/05/12, Oud-Turnhout - 16/05/12, Heusden-Zolder - 18/05/12, Avelgem - 19/05/12, Ieper

Koningsblauw

Van 22 tot en met 25 mei e.k. luistert Laïs samen met cellist Simon Lenski de literaire voorstelling 'Koningsblauw' op. "Tussen de lezingen en gedichten door zorgen wij met onze muziek voor de sfeer", zegt Jorunn. "Wat Simon uit zijn cello haalt brengt je werkelijk naar een ander universum." Jorunn stelde deze week een muzikaal triootje samen uit de agenda van Wanatoe, de culturele woensdagbijlage van Het Belang van Limburg. Naast Creature with the Atom Brain, een Antwerpse groep, en Sophia, een Amerikaanse Engelsman die een tijdje in Brussel heeft gewoond, tipt ze ook op Jarboe. "Eigenlijk ken ik Jarboe zelf niet, maar het schijnt wel zeker de moeite te zijn", merkt ze op. "De zangeres komt uit de New Yorkse noise-scene. Haar songs zijn een beetje new wave-achtig zonder new wave te zijn. Het lijkt me de moeite om eens te checken".

DWDD

Vanavond trad Laïs met Simon Lenski op in het populaire Vara-programma 'De wereld draait door' op de Nederlandse TV. Het viertal bracht een bijzondere uitvoering van de Joskesong. De (langere!) CD-uitvoering staat op 'The Ladies' Second Song', de vorige Laïs-cd. Je kunt alle Laïs-cd's beluisteren én bestellen via de Webwinkel op de sinds gisteren totaal vernieuwde Laïs-website. De volledige uitzending van 'De wereld draait door' kun je herbekijken op de De wereld draait door-webpagina. Daar vind je tevens een profiel van de groep terug, met ondermeer een introductiefilmpje van de afgelopen LaïsLenski-tournee. Op de YouTube-website vind je ook enkele LaïsLenski-opnames terug, samen met oudere Laïs-opnames.

Gesigneerd

Vanaf vandaag is de nieuwe CD van Laïs, Laïs-Lenski verkrijgbaar in België. De CD kan eveneens besteld worden via de webwinkel van de nagelnieuwe Laïs-website. De eerste 50 bestellers krijgen een door Laïs gesigneerd exemplaar. Snel zijn is de boodschap.

Focus trakteert

LaïsLenski geheel voor ú Focus Knack TrakteertDat Laïs samen met DAAU-cellist Simon Lenski onverkende horizonten opzoekt, kon je onlangs uitgebreid lezen in Focus Knack. 50 lezers mogen van Focus Knack (mét partner naar keuze) de exclusieve showcase bijwonen in kunstgalerie Beau Site op de dijk van van - noblesse oblige - Oostende. Beantwoord vóór 18 maart de belachelijk makkelijke wedstrijdvraag (tip: in Focus Knack van 4 maart vind je het antwoord) en vergezel het kwartet bij dit unieke experiment. Succes en misschien tot in Oostende!

Winters bospad

Op de mediasite Goddeau vind je, ter gelegenheid van de volgende week te verschijnen Laïs/Lenski-cd, een uitgebreid interview met Annelies, Jorunn en Nathalie in het gezelschap van hun partner-in-crime meestercellist Simon Lenski. "U vond The Ladies’ Second Song al een stijlbreuk van Laïs? Luister dan maar eens naar de op zijn zachtst gezegd intrigerende samenwerking van het triumfeminaat met Simon Lenski, cellist van DAAU: een plaat waarop niets lijkt op wat het zou kunnen zijn — en omgekeerd; waarop tien songs en drie stemmen geen doel, maar een middel zijn om een indringende sfeer te scheppen. Hoe, wat, waarom en vele andere vragen die ook bij u zullen opkomen tijdens het luisteren, leest u in dit gesprek." Lezen maar!

Zoals nooit tevoren

De cd-recensies van de nieuwe Laïs-cd sijpelen binnen. Op de website van CJP kun je het oordeel van Isabelle De Loore erop nalezen. Laïs zoals nooit tevoren Laïs — Laïs Lenski (Bang Distribution) Op hun vorige album sloegen de dames van Laïs een compleet andere weg in. Met hun nieuwste cd Laïs-Lenski wandelen ze verder op die weg en laten ze de Vlaamse folkmuziek volledig achter zich. Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix, de drie dames van Laïs, namen dit album op in samenwerking met de cellospeler Simon Lenski. De naam voor de nieuwe plaat was dan ook snel gekozen. De combinatie van de cello met de fluwelen stemmen van de dames zorgt voor een haast religieus klinkend resultaat. Het zijn deze keer niet zozeer de teksten maar de klanken die centraal staan. Voor de fans van de lyrische teksten op de folktonen waarmee Laïs bekend werd bij het grote publiek is deze cd dus enigzins teleurstellend. Het is ook zeer moeilijk om deze muziek onder te brengen onder een bepaald genre. Gregoriaans? Filmmuziek? Neo-folk? Intieme sfeer Om even te ontspannen zou ik deze cd niet in mijn stereoketen steken, maar ik kan me perfect inbeelden dat hun muziek in een film de intensiteit alleen maar kan versterken. De 2 nummers die mij het meest bekoren zijn het eerste, Hymne, en het laatste nummer, Didn't Leave Nobody But the Baby. Het zijn vocaal misschien niet de sterkste nummers van de plaat, maar de intieme sfeer die er gecreëerd wordt, werkt. De overige acht nummers klinken dan weer veel klassieker en zeer dramatisch. De zangeressen pakken uit met zangprestaties van een zeer hoog niveau en ook Simon Lenski overtreft zichzelf. Voor de liefhebbers van kerkelijke zangen is Laïs-Lenski zeker een aanrader, maar als je de vrolijke folkmuziek van het oude Laïs verwacht, blijf je met dit album spijtig genoeg op je honger zitten. Tracklist Hymne - Zandberg - All That Is My Own - Désespéré - The Cuckoo's cry - Blind Boy - Liefdeskonkelarij - Requiem - I Tell My Beloved - Didn't Leave Nobody But The Baby Laïs zoals nooit tevoren © Isabelle De Loore — CJP, 19 Februari 2009 Op Youtube vind je ondermeer een interview met Laïs over het Laïs/Lenski-project, met beelden van de repetities.

Modespecial HBvL & GvA

Vandaag zit er bij de weekendedities van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen een heerlijk extraatje voor alle Laïsfans. De magazine-bijlage bevat een modespecial met het Laïs-drietal in het middelpunt van de belangstelling. De groep is prominent op de cover aanwezig. In het magazine zelf vind je een zes bladzijden lange fotoshoot met de veelzeggende titel "Laïs heeft lentekriebels". De interviews met Jorunn, Nathalie en Annelies behandelen vooral modeonderwerpen, maar ook andere items komen aan bod. Hier enkele korte uittreksels uit de reportage. Jorunn Bauweraerts: "In het begin traden we op in jeans en slobbertrui". Wat betekent de lente voor jou: (...) Lente is ook nieuw leven. Ik ben nu 3,5 maand zwanger. Mijn vader is vorige zomer overleden en dat heeft me aan het denken gezet. Ik wilde altijd vrijheid hebben en veel kunnen reizen. Maar ineens besefte ik dat een hechte familieband heel belangrijk is. De seizoenen zijn ook zo mooi. Het is de natuur die laat sterven en geboren worden. Het helpt je om te relativeren." Plattelands- of stadsmeisje? "Ik ben hoe langer hoe meer een echt plattelandsmeisje. Ik kom wel graag in de stad om iets te gaan eten of uit te gaan. Dan vind ik dat supertof, maar ik moet horizon hebben. Ik heb dat gevoel van vrijheid nodig." Nathalie Delcroix: "Ik probeer creatief te zijn met kleding" Wat is het ultieme lentegevoel? "Als ik voor het eerst de vogeltjes hoor fluiten, als ik wakker word. Mijn favoriete seizoenen zijn de lente en de herfst. Ik hou van de overgangsseizoenen. Ik gooi van zodra het mooi weer wordt alle deuren en ramen open om het licht en de lucht binnen te laten. Ik ben vrolijker als het lente wordt." Wat is jouw stijl? "Die wisselt heel erg af. Ik hou ervan om me te kleden alsof ik in een toneelstuk speel. De ene keer kleed ik me in de stijl van de jaren zestig, de andere keer kies ik voor de seventies. Ik vind het tof om me te kleden volgens bepaalde periodes." (...) Annelies Brosens: "Een goeie jeans draag ik heel graag". Wat betekent de lente voor jou? "Elk seizoen heeft wel iets. Maar de lente is misschien wel het enige waar je echt naar uitkijkt. Ik heb het wel gehad met de winter nu. De lente mag beginnen. Ik zet dan de bloemetjes in mijn bloembakken buiten." Draag je hetzelfde op het podium als in het dagelijkse leven? "Nee, voor mij is dat heel verschillende kleding. We stemmen onze outfits op mekaar af. Nathalie is daar echt goed in en die lanceert dan ideeën. Dikwijls heb ik een kleedje van Nathalie aan. Wat we op het podium dragen vind ik nu wel belangrijker dan vroeger. In de beginperiode was ik daar echt niet mee bezig. Als ik nu foto's zie van vroeger, denk ik vaak 'oei, dat was echt niet goed'. Nu ziet het er veel beter uit. Lees de uitgebreide reportage en bekijk de volledige fotoshoot in de Modespecial bijgevoegd bij Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen van vandaag 7 maart. De foto's zijn van Luc Daelemans. Tekst is van Emilie Lachaert. Productie en styling: Heidi Leunens. Make-up: Kim Printemps voor Dior.

Laïs / Lenski in Focus Knack

Onder de titel 'Laïs/Lenski - Extreme makeover editie Laïs' vind je vandaag een uitgebreid, over drie pagina's uitgesmeerd, artikel in Focus Knack. Het viertal praat honderduit over het Laïs/Lenski-project en de over de gelijknamige cd die eerstdaags verschijnt. De inhoud van Focus Knack van deze week kun je online inkijken. Gelijktijdig met het verschijnen van de cd zal zal de nieuwe Laïswebsite in de lucht gaan. De nieuwe CD zal via de website besteld kunnen worden. Nog wat meer inside-gegevens van de nieuwe cd: Cello en soundscapes: SIMON LENSKI Stemmen: ANNELIES BROSENS, NATHALIE DELCROIX, JORUNN BAUWERAERTS Opgenomen in Studio Golden Man, Schelle en bij Simon Lenski thuis Opname en mix: PETER OBBELS en FRANK DUCHENE Mastering: UWE TEICHERT Artwork: BJORN ERIKSSON