Laïs distantieert zich volledig van ‘Eigen Folk Eerst’ in De Morgen

"Laïs heeft geen enkele band met extreem-rechtse of verwante organisaties, verwerpt deze ideeën volledig en hoeft bijgevolg helemaal niets te verloochenen." "De keuze voor een repertoire van onder andere traditionele liederen uit diverse Europese landen is voor Laïs steeds een artistieke keuze geweest, nooit een politieke." Persbericht van Laïs - zaterdag 22/02/2003 n.a.v. het artikel 'Eigen Folk Eerst' in de bijlage 'Reporter' van De Morgen van zaterdag 22/02/2003, door Douglas De Coninck en Jeroen De Preter. In deze bijdrage bespreken genoemden 'de banden' tussen 'de vlaamse volksmuziek en extreem rechts gedachtengoed'. Enkele citaten: 'Het hypocriete van de hele zaak is dat de drie meisjes van Laïs in die periode lid waren van de NSV.' 'Waar denkt u dat ze hun belangstelling voor oude Vlaamse en middeleeuwse gezangen vandaan hebben?' 'Ze kwamen alledrie uit een Vlaams-nationaal milieu.' 'Hun gezamenlijke politieke verleden was en is het geheim van Laïs.' 'Het is opvallend hoe krampachtig de huidige Laïs-meisjes al jarenlang onder druk van hun management hun roots moeten verloochenen.' 'Maar natuurlijk waren zij lid van de NSV', zegt Luc Versteylen. 'Maar inmiddels hebben zij het extreem-rechtse ideeëngoed afgezworen.' Enz… Geen enkele van de 3 leden van Laïs is ooit lid geweest van het NSV. De keuze voor een repertoire van onder andere traditionele liederen uit diverse Europese landen is voor Laïs steeds een artistieke keuze geweest, nooit een politieke. Eén van de 3 leden van de groep komt uit een Vlaams nationaal gezinde familie maar heeft op zeer prille leeftijd - 14 jaar - haar eigen en geheel andere ideologische keuzes gemaakt en kan moeilijk verantwoordelijk worden gesteld voor het gedachtengoed van bepaalde van haar familieleden. Laïs heeft geen enkele band met extreem-rechtse of verwante organisaties, verwerpt deze ideeën volledig en hoeft bijgevolg helemaal niets te verloochenen. Uit een telefoongesprek tussen platenfirma Virgin en Jeroen de Preter, één van de schrijvers van het artikel, blijkt alvast dat de 'bronnen' waar in dit artikel gebruik van werd gemaakt op geen enkele manier werden gecheckt. Nergens vinden we in dit artikel een bewijs voor al deze beweringen en er werden nergens ledenlijsten gevonden waarin de namen van de 3 leden van Laïs voorkomen. Luc Versteylen ontkent stellig zich op deze manier over Laïs te hebben uitgelaten. 'Ik ken noch de materie, noch de leden van Laïs genoeg om dergelijke dingen over hen te beweren en betreur dat zij (zowel als Soetkin Collier) op zo’n onrechtvaardige manier worden behandeld.' Het was blijkbaar het opzet van de journalisten n.a.v. de actuele hetze rond de eurosongkandidaat onder een 'catchy' titel 'diepgravend onderzoek' te doen naar de verbanden tussen de Vlaamse folkscene en extreem rechts. Het 'boegbeeld van de scene' (Laïs) zou daarbij uiteraard een geweldig verhaal kunnen opleveren. Om diverse redenen, hoger aangehaald heeft men het moeten houden op lasterlijke sfeerschepping en enkele regelrechte leugens. Laïs betreurt dat een krant die toch beweert een kwaliteitskrant te zijn zich onder het mom van 'onderzoeksjournalistiek' te buiten gaat aan proza de rioolpers waardig en zich bovendien leent tot ongefilterd gebruik van 'bronnen' uit extreem rechtse hoek. Laïs distantieert zich volledig van de inhoud, nog meer van de aanpak en beraadt zich over de te nemen stappen. Laïs Annelies Brosens Jorunn Bauweraerts Nathalie Delcroix Contactnummer: 09-329 41 31 – info@rockoco.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *