Zoals nooit tevoren

De cd-recensies van de nieuwe Laïs-cd sijpelen binnen. Op de website van CJP kun je het oordeel van Isabelle De Loore erop nalezen. Laïs zoals nooit tevoren Laïs — Laïs Lenski (Bang Distribution) Op hun vorige album sloegen de dames van Laïs een compleet andere weg in. Met hun nieuwste cd Laïs-Lenski wandelen ze verder op die weg en laten ze de Vlaamse folkmuziek volledig achter zich. Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix, de drie dames van Laïs, namen dit album op in samenwerking met de cellospeler Simon Lenski. De naam voor de nieuwe plaat was dan ook snel gekozen. De combinatie van de cello met de fluwelen stemmen van de dames zorgt voor een haast religieus klinkend resultaat. Het zijn deze keer niet zozeer de teksten maar de klanken die centraal staan. Voor de fans van de lyrische teksten op de folktonen waarmee Laïs bekend werd bij het grote publiek is deze cd dus enigzins teleurstellend. Het is ook zeer moeilijk om deze muziek onder te brengen onder een bepaald genre. Gregoriaans? Filmmuziek? Neo-folk? Intieme sfeer Om even te ontspannen zou ik deze cd niet in mijn stereoketen steken, maar ik kan me perfect inbeelden dat hun muziek in een film de intensiteit alleen maar kan versterken. De 2 nummers die mij het meest bekoren zijn het eerste, Hymne, en het laatste nummer, Didn't Leave Nobody But the Baby. Het zijn vocaal misschien niet de sterkste nummers van de plaat, maar de intieme sfeer die er gecreëerd wordt, werkt. De overige acht nummers klinken dan weer veel klassieker en zeer dramatisch. De zangeressen pakken uit met zangprestaties van een zeer hoog niveau en ook Simon Lenski overtreft zichzelf. Voor de liefhebbers van kerkelijke zangen is Laïs-Lenski zeker een aanrader, maar als je de vrolijke folkmuziek van het oude Laïs verwacht, blijf je met dit album spijtig genoeg op je honger zitten. Tracklist Hymne - Zandberg - All That Is My Own - Désespéré - The Cuckoo's cry - Blind Boy - Liefdeskonkelarij - Requiem - I Tell My Beloved - Didn't Leave Nobody But The Baby Laïs zoals nooit tevoren © Isabelle De Loore — CJP, 19 Februari 2009 Op Youtube vind je ondermeer een interview met Laïs over het Laïs/Lenski-project, met beelden van de repetities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *