Parijs brandt…

Parijs brandt voor de zoveelste nacht. De avondklok werd ondertussen ingesteld. Honderden auto’s werden vernield. Tientallen gebouwen werden in brand gestoken. Is er een oplossing voor deze verder uitdeinende spiraal van geweld en tegengeweld? Als het van de Franse regering afhangt, dan is er maar één remedie: het ‘gespuis’ zwaar aanpakken. Dat hierdoor iedereen in de bewuste wijken in Parijs en andere grote Franse steden over dezelfde kam geschoren wordt, deert de zelfbewuste Franse machthebbers niet. Of zijn dit wanhoopspogingen om de almaar verslechterende toestand terug onder controle te krijgen?
In ‘Het Laatste Nieuws’ van vandaag staat een interview met Nadia El Yousfi, PS-parlementslid in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. In 1991 hielp ze Brusselse migrantenrellen bedaren. Ze heeft maar één goede raad: “Alstublieft, luister naar die jongeren!”
De Brusselse situatie in 1991 is niet helemaal te vergelijken met de huidige toestand in Frankrijk. “Zo’n concentratie van kansarmen in getto’s aan de rand van de steden kennen wij niet”, zegt ze. “In die woonkolonies is het leven élke dag gewelddadig. Op dit ogenblik wordt er vernield om te vernielen, en niémand vraagt dat zoiets ongestraft blijft. Maar de overheid zal toch ook antwoorden moeten formuleren voor al degenen die in de malaise zitten. Zeggen dat het allemáál uitschot is, zoals minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy heeft gedaan, kán niet anders dan de situatie verergeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *